Žalumynų auginimas – užsiauginkite bet kuriuo metų laiku

Norint mėgautis šviežių prieskonių aromatu, nebūtina laukti vasaros – sezono pradžios. Gardžiausių žalumynų galite užsiauginti bet kuriuo metų laiku. Žalumynų auginimas nereikalauja ypatingų sugebėjimų, tiesiog sėklas sodinkite paisydami instrukcijos ant pakelio. Žalumynams sodinti optimali vieta yra virtuvė, ten visada šilta ir pakankamai drėgna. Be to, būtina ryški saulės šviesa, todėl žiemą lovelius statykite pietų pusėje, o vasarą – rytų ar vakarų. Sodinimui nenaudokite paprastos daržo žemės, ten gali būti įvairių ligų sukėlėjų. Prieskoniniai augalai nemėgsta permirkusios žemės, paprastai užtenka palaistyti kartą per savaitę.

Pirkdami sėklas parduotuvėje, būtinai atkreipkite dėmesį į jų galiojimo laiką. Iš keleto rūšių rinkitės ankstyvas ar vidutinio ankstyvumo. Pavyzdžiui, pasirinkę vėlyvąją pankolių veislę, jais džiaugsitės tik po maždaug 40 dienų, o pasodinę ankstyvųjų – jau po 25 dienų.

Prieš beriant sėklas į žemę, gerai ją palaistykite, kad sudrėktų. Sėklas išbarstykite tolygiai, pridenkite plonu žemės sluoksniu, dar kartą palaistykite, pirštais atsargiai sulyginkite paviršių. Pastatykite lovelį į tamsią, bet šiltą vietą, pridenkite polietileno plėvele – taip augalams saugoma šiluma ir drėgmė. Kai prasikala mažučiai daigai, dangą galima nuimti, o visą prieskonių lysvę perkelti ten, kur šilta ir šviesu – ant virtuvės palangės ar į įstiklintą balkoną. Toliau prieskoniai prižiūrimi juos reguliariai laistant ir tręšiant.

Lengviausia ant palangės auginti krapus, petražoles, salotines garstyčias, dirvinius ridikus, salotas, špinatus ir svogūnus. Pipirnių lengvai užsiaugins net pradedantieji daržininkai. Svogūnų mėgėjai pirmenybę turėtų teikti laiškiniams česnakams, nes šis augalas ne tik itin naudingas, bet ir labai dekoratyvus savo tankia žaluma. Daugiau priežiūros reikalauja bazilikai ypač ankstyvieji, daržiniai builiai, mairūnai, mėtos, levandos, Viduržemio jūros rozmarinai ir čiobreliai. Lapinės petražolės ir salierai mėgsta būti nuolat vėdinami ir persodinami.